Gestió d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries (20h)
Les al·lèrgies i intoleràncies causades per determinats aliments són un problema de salut cada vegada més important. Encara afecten una minoria de consumidors, la prevalença d’aquestes malalties tendeix a augmentar. Els seus símptomes van des de molèsties lleus i puntuals fins afeccions cròniques o reaccions agudes que poden arribar a ser mortals. La forma més eficaç de prevenir les al·lèrgies i intoleràncies consisteix a excloure de la dieta de les persones sensibles aquells augments que les provoquen.
La indústria alimentària ha de donar resposta a aquesta problemàtica gestionant de forma eficient tots aquells aspectes relacionats amb les substàncies que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies. Aquesta gestió ha d’integrar-se en els plans d’autocontrol de l’empresa i ha de satisfer dos objectius fonamentals. D’una banda, facilitar al consumidor una informació completa i veraç sobre els components de l’aliment per mitjà d’un correcte etiquetatge del producte o altres vies d’informació, seguint els criteris que estableix la legislació vigent. I, d’altra banda, implantar les mesures necessàries per prevenir possibles contaminacions creuades en qualsevol punt del procés d’elaboració.
Durada:
20h.
Modalitat:
En línia
Idioma:
CatalàCastellà
Preu:
240 €
Descripció
Destinataris
El curs s’adreça a tècnics i encarregats de qualitat que tinguin la responsabilitat d’assegurar la innocuïtat dels aliments en relació a la presència/absència d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies alimentàries, així com gerents i responsables d’empreses on els al·lèrgens i substàncies que provoquen intoleràncies siguin un factor de risc.
Objectius
Les persones que superin el curs estaran capacitades per:
- Conèixer les característiques de les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries, i els aliments que poden provocar-les.
- Saber gestionar correctament els diferents aspectes implicats en el control d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies.
- Utilitzar diferents eines per al control d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies: plans de control, fitxes de producte…
- Conèixer els requisits en matèria d’informació i etiquetatge dels productes pel que fa a la presència o absència d’al·lèrgens o substàncies causants d’intoleràncies.
Temari
- Qué es una alergia y una intolerancia alimentaria
- Principals aliments implicats
- Actuació bàsica en cas d’al·lèrgia i intolerància
- Diagnòstic i tractament
- Actuació davant de reaccions al·lèrgiques
- Alertes alimentàries
- Gestió d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies
- La contaminació creuada
- Rols en la gestió dels al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies
- Requisits legals
- Control de matèries primeres
- Disseny i formulació de productes
- Requisits de les instal·lacions, equips i processos
- Procediments de neteja
- Formació i capacitació del personal
- Informació i etiquetatge del producte
- Eines de control de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
- La gestió a través dels plans de control
- Pla de control d’al·lèrgens i substàncies que causen intolerància
- Disseny, implantació i seguiment de fitxes de producte