Gestió d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries (20h)

Les al·lèrgies i intoleràncies causades per determinats aliments són un problema de salut cada vegada més important. Encara afecten una minoria de consumidors, la prevalença d’aquestes malalties tendeix a augmentar. Els seus símptomes van des de molèsties lleus i puntuals fins afeccions cròniques o reaccions agudes que poden arribar a ser mortals. La forma més eficaç de prevenir les al·lèrgies i intoleràncies consisteix a excloure de la dieta de les persones sensibles aquells augments que les provoquen. La indústria alimentària ha de donar resposta a aquesta problemàtica gestionant de forma eficient tots aquells aspectes relacionats amb les substàncies que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies. Aquesta gestió ha d’integrar-se en els plans d’autocontrol de l’empresa i ha de satisfer dos objectius fonamentals. D’una banda, facilitar al consumidor una informació completa i veraç sobre els components de l’aliment per mitjà d’un correcte etiquetatge del producte o altres vies d’informació, seguint els criteris que estableix la legislació vigent. I, d’altra banda, implantar les mesures necessàries per prevenir possibles contaminacions creuades en qualsevol punt del procés d’elaboració.
Durada:
20h.

Modalitat:
En línia

Idioma:
CatalàCastellà
Preu:

240 

Descripció

Destinataris

El curs s’adreça a tècnics i encarregats de qualitat que tinguin la responsabilitat d’assegurar la innocuïtat dels aliments en relació a la presència/absència d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies alimentàries, així com gerents i responsables d’empreses on els al·lèrgens i substàncies que provoquen intoleràncies siguin un factor de risc.

Objectius

Les persones que superin el curs estaran capacitades per:

  • Conèixer les característiques de les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries, i els aliments que poden provocar-les.
  • Saber gestionar correctament els diferents aspectes implicats en el control d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies.
  • Utilitzar diferents eines per al control d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies: plans de control, fitxes de producte…
  • Conèixer els requisits en matèria d’informació i etiquetatge dels productes pel que fa a la presència o absència d’al·lèrgens o substàncies causants d’intoleràncies.

Temari

  1. Qué es una alergia y una intolerancia alimentaria
    1. Principals aliments implicats
  2. Actuació bàsica en cas d’al·lèrgia i intolerància
    1. Diagnòstic i tractament
    2. Actuació davant de reaccions al·lèrgiques
    3. Alertes alimentàries
  3. Gestió d’al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies
    1. La contaminació creuada
    2. Rols en la gestió dels al·lèrgens i substàncies causants d’intoleràncies
    3. Requisits legals
    4. Control de matèries primeres
    5. Disseny i formulació de productes
    6. Requisits de les instal·lacions, equips i processos
    7. Procediments de neteja
    8. Formació i capacitació del personal
    9. Informació i etiquetatge del producte
  4. Eines de control de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
    1. La gestió a través dels plans de control
    2. Pla de control d’al·lèrgens i substàncies que causen intolerància
    3. Disseny, implantació i seguiment de fitxes de producte