Food Defense: biovigilància alimentària

El terme “Food Defense” (defensa alimentària) fa referència a un conjunt d’estratègies i mesures destinades a protegir els aliments contra actes intencionats de contaminació o alteració per agents biològics, químics, físics o radioactius. Els autors d’aquests actes poden ser grups terroristes (bioterrorisme), empleats descontents o empreses competidores, entre d’altres. Una contaminació o sabotatge d’aquest tipus podria tenir efectes tòxics o mortals en els consumidors, provocar situacions de pànic i desconfiança, i danyar seriosament la imatge de l’empresa o sectors afectats. La Food Defense va sorgir als Estats Units i s’ha anat estenent a d’altres països, sobretot arran de la seva inclusió com a requisit obligatori en normes de seguretat alimentària de prestigi internacional com IFS o BRC. L’empresa agroalimentària que implanti un adequat pla de Food Defense estarà preparada per donar resposta al creixent nombre de clients que l’exigeixen als seus proveïdors. També podrà millorar la seva imatge i posicionament en el mercant, oferint un valor afegit als seus productes i evidenciant el seu ferm compromís amb la protecció del consumidor.
Durada:
10h.

Modalitat:
En línia

Idioma:
CatalàCastellà
Preu:

75 

Descripció

Objectius del curs

El curs “Food Defense: biovigilància alimentària” aporta coneixements bàsics sobre el marc legal de la defensa alimentària i sobre les estratègies i principals mesures per prevenir la contaminació intencionada dels aliments.

Les persones que superin el curs estaran capacitades per:

  • Conèixer els objectius i el marc legal que regeix la Food Defense a nivell nacional i internacional.
  • Comprendre la necessitat d’aplicar estratègies de Food Defense per reforçar la protecció del consumidor i la competitivitat de l’empresa.
  • Conèixer els requisits relatius a la Food Defense inclosos en els principals estàndards de seguretat alimentària: BRC, IFS…
  • Elaborar i posar en marxa d’un Pla de Food Defense per garantir la prevenció de la contaminació intencionada dels aliment en qualsevol sector de la indústria alimentària.

Destinataris

  • Empresaris, responsables i tècnics de qualitat, manipuladors d’aliments i estudiants de qualsevol àmbit relacionat amb la qualitat i la seguretat dels aliments.
  • Qualsevol persona interessada en conèixer els riscos a què estan exposats els consumidors i les mesures de protecció existents.

Temari

  1. Introducció al Food Defense
    • Orígens i significat de la Food Defense
    • Marc legal
    • Bioterrorisme i sabotatge alimentari
    • Food Defense en les normes de seguretat alimentària
  2. Alteració intencionada dels aliments
    • Bioterrorisme
    • Armes químiques i armes biològiques
    • Avaluació del risc
    • Estratègies pràctiques de Defensa alimentària
    • Food Defense, Food Safety i Food Fraud
  3. Eines i tècniques de Food Defense
    • Controls d’accés
    • Traçabilitat alimentària
    • Tècniques de control de la cadena alimentària
    • Biotecnologia i nanotecnologia
  4. Desenvolupament i aplicació d’un Pla de Food Defense
    • Elements a controlar
    • Elaboració d’un Pla de Food Defense
    • Vulnerabilitats i com abordar-les
    • Posada en marxa del Pla de Food Defense