Actualment esteu veient Dia Mundial de la Innocuïtat dels Aliments 2023: “Les normes alimentàries salven vides”

Dia Mundial de la Innocuïtat dels Aliments 2023: “Les normes alimentàries salven vides”

Cada any hi ha més de 420.000 morts evitables com a conseqüència de malalties transmeses pels aliments en mal estat, així com els 600 milions de persones es posen malalts a causa dels 200 tipus diferents de malalties que poden ser transmeses pels aliments.

Davant d’aquest panorama tan alarmant, i en motiu del cinquè Dia Mundial de la Innocuïtat dels Aliments celebrat avui 7 de juny del 2023, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elegit el lema: “Les normes alimentàries salven vides”.

Són normes fonamentades en la ciència i ajuden a garantir la innocuïtat dels aliments. S’estableixen seguint l’assessorament d’experts com: bromatòlegs, microbiòlegs, veterinaris, metges i toxicòlegs, que proporcionen assessorament als encarregats de formular les polítiques sobre quines pràctiques de producció, elaboració, manipulació i preparació dels aliments són necessàries per fer que siguin innocus. Finalment, com tots sabem, els encarregats d’establir i fer complir les normes són els governs, organitzacions i òrgans regionals o intergovernamentals.

Les normes alimentàries no només ofereixen orientacions sobre la manipulació higiènica dels aliments als agricultors i elaboradors, sinó que defineixen els nivells màxims d’additius i contaminants, entre d’altres components, que les persones podem consumir de manera segura sense posar en risc la nostra salut individual i col·lectiva.

Només quan un aliment és innocu pot satisfer les necessitats nutricionals i ajudar els adults a mantenir una vida activa i sana i els nens a créixer i desenvolupar-se saludablement. Per tant, les normes d’innocuïtat alimentària protegeixen els consumidors i repercuteixen directament en la seva salut.

Per avui l’OMS també ha publicat una guia on entre moltes altres informacions s’indica com els diferents actors que intervenen en l’alimentació poden tenir un paper actiu i vetllar perquè el consum d’aliments sigui segur.

Així, avui és un dia per sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció, detecció i gestió de riscos a través de la innocuïtat alimentària, promovent debats, solucions i maneres de millorar la salut humana, el comerç, l’agricultura i el desenvolupament sostenible.

Vols saber més sobre innocuïtat alimentària et proposem el Màster en implantació i auditoria de normes de seguretat alimentària: BRC, IFS i FSSC 22000

Deixa un comentari