Actualment esteu veient El diàleg, la clau de la Prevenció en el Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball 2022

El diàleg, la clau de la Prevenció en el Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball 2022

Com cada any, avui dia 28 d’abril celebrem el Dia Mundial de la Seguretat i Salut al Treball proclamat per l’Organització Internacional de Treball (OIT), i aquest 2022 es fa amb el lema: “Actuar junts per construir una cultura de seguretat i salut positiva“. I és que encara que sembli mentida, les xifres posen la pell de gallina: cada any gairebé 3 milions de treballadors de tot el món moren per accidents o malalties laborals, a la vegada que centenars de milions de treballadors emmalalteixen o es lesionen a la feina.

Aprofitant l’ocasió, l’OIT ha publicat un nou informe on destaca la importància del diàleg social per promoure una cultura positiva de la seguretat i la salut a la feina. I és que segons destaca aquest informe, quan els treballadors han pres part de la promoció de la seguretat i salut en el treball s’ha arribat a registrar fins a un 64% menys d’accidents laborals i un 58% menys d’hospitalitzacions.

En el vídeo que us compartim a continuació, l’experta Manal Azzi de l’OIT respon a les preguntes principals sobre l’informe publicat.

Què és el diàleg social?

El diàleg social fa referència a tot tips de negociació, consulta i Intercanvi d’informació entre representants dels treballadors, empresaris, governs i altres actors sobre qüestions comunes que afecten la salut dels treballadors.

Com defensa Manal Azzi, el diàleg és la mensa més eficaç de conciliar interessos oposats I aplicar polítiques preventives.

Com ha afectat el diàleg social a leș polítiques de SST durant la pandèmia?
Segon l’informe publicat, en aquelles ocasions que els governs, les organitzacions de treball i els treballadors han cooperat, han aconseguit sumar coneixements i desenvolupar lleis, polítiques i intervencions per protegir la salut dels treballadors durant la pandèmia. 

Què cal per construir una cultura positiva de SST a la feina?

La comunicació i el diàleg entre empresaris i treballadors és essencial. Els treballadors han de sentir-se còmodes expressant les seves preocupacions sobre possibles riscos laborals. I els empresaris han d’actuar per tal de gestionar aquestes qüestions de la millor manera possible.

Azzi conclou que construir una cultura de la Prevenció a través del diàleg, contribuirà a la salut dels treballadors, la productivitat de les empreses I la sostenibilitat de les economies.

Deixa un comentari