L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha publicat una guia de pràctiques correctes d’higiene per als centres de depuració de mol·luscs que ajuda a aplicar els autocontrols als centres de depuració i d’expedició de MBV amb la finalitat de garantir la qualitat i la seguretat alimentària dels aliments que produïm i donar compliment al que exigeix la normativa vigent.
Es tracta d’un document que ajuda l’operador a implantar l’autocontrol i no l’eximeix de complir les normatives publicades amb posterioritat. Els interessats en aquesta guia són els centres de depuració de mol·luscs bivalves (MBV) i les seves activitats connexes. Entre aquestes activitats es troba la de centre d’expedició, activitat que va normalment lligada a l’activitat de depuració.
Aquesta guia inclou els següents apartat requisits d’infraestructures i equipaments per a depuradores, plans de requisits; un diagrama de flux d’una depuradora de MBV; la identificació de perills, les seves causes i mesures correctores en una depruadora de MBV; pla analític; etiquetatge; models de registre i comprobació; model de registre d’incidències; i un model de fitxa tècnica.
De forma complementària, també s’ha elaborat el document tècnic “La seguretat alimentària dels MBV a Catalunya” amb l’objectiu d’aportar la informació tècnica necessària per entendre millor la fisiologia dels MBV i el funcionament d’una depuradora.