Actualment esteu veient La relació entre les trombosis i els infarts de miocardi

La relació entre les trombosis i els infarts de miocardi

Les malalties cardiovasculars son la principal causa de mortalitat a tot el món segons informa l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Més exactament, es calcula que només l’any 2015 fins a 17,7 milions de persones van morir per aquesta causa, fet que representa un 31% de totes les morts registrades a tot el món. D’aquestes morts, 7,4 milions van ser per cardiopatia coronària i 6,7 milions als accident vascular cerebral (AVC).

Una de les malalties cardiovasculars habituals son les trombosis: es tracta d’un procés pel qual s’obstrueix un vas sanguini a causa de la formació d’un trombe o coàgul. Aquest trombe o coàgul sanguini es produeix en circumstàncies normals per evitar el sagnat (per exemple en cas d’una ferida que trenca un vas sanguini) i està format per elements de la sang com ara les plaquetes, els glòbuls vermells i una trama d’unió que anomenem fibrina i ho fa consistent. El problema arriba quan aquest procés sobrepassa la resposta normal defensiva i s’obstrueixen vasos sanguinis (col·loquialment diriem que es “taposen”) en llocs clau com el cor, el cervell o els membres: aleshores es produeix la malaltia que anomenem “trombosi”, amb greus conseqüències per a la vida com per exemple un infart cardíac o cerebral.

Com una trombosis pot afectar la salut del cor?
Com dèiem anteriorment, un trombo pot arribar a afectar les artèries que porten la sang fins al cor i arribar a bloquejar-les de manera total o parcial. És en aquest punt en què es produeix un infart de miocardi.

Per què pot produir-se una trombosis?
Al llarg del temps, i depenent dels hàbits alimentaris de la persona, així com de la seva condició genètica o de malalties com la diabetis entre d’altres, els vasos sanguinis es van deteriorant i acumulant colesterol. A partir d’aquí, es pot iniciar la producció del que es coneix com una placa d’ateroma. El problema és que aquesta placa, depenent de si és més dura o més fràgil, es pot trencar i posar en marxa la formació d’un coàgul o trombe que, en ocupar o obstruir la llum del got, impedeix l’arribada de sang al teixit cardíac i, per tant, el lesiona.

Com prevenir-les?

Cada persona ha de ser responsable d’assumir hàbits de vida saludables: fer exercici aeròbic diari, una dieta sana mediterrània i un baix consum de greixos animals, sal i sobretot sucre. D’aquesta manera es disminuirà considerablement el deteriorament arterial que explicàvem.

Paral·lelament, es recomana fer un control de la tensió arterial, les xifres de colesterol i la diabetis. Finalment, i sense ser cap novetat per a ningú, cal allunyar-se del tabac.

Deixa un comentari