Actualment esteu veient L’OMS anuncia que l’aspartam és possiblement carcinogen per als humans

L’OMS anuncia que l’aspartam és possiblement carcinogen per als humans

L’aspartam, un dels edulcorants més utilitzats a la indústria alimentària ha estat declarat com a “possiblement carcinogen” segons l’últim estudi publicat per l’OMS. Concretament, s’ha detectat una associació entre el consum de begudes amb endolcidors artificials i un tipus de càncer de fetge.

A l’informe s’ha avaluat el possible dany per a la salut en moltes ocasions, però fins ara no s’havia establert que estigués connectat amb el càncer.

Després d’analitzar una vegada més tota l’evidència científica disponible, que consideren, però, “limitada”, l’OMS ha reafirmat que l’aspartam és segur per a la salut d’una persona que consumeixi aquest edulcorant de manera diària, sempre que estigui dins del límit. Un límit que l’OMS manté en una ingesta diària acceptable per a humans de 40 mil·ligrams per quilogram de pes corporal.

Només hi ha risc si es prenen unes 10 llaunes de begudes ensucrades al dia. Per posar un exemple, un adult d’uns 70 kg de pes necessita consumir entre 9 i 14 llaunes de refresc, que contenen uns 200 o 300 mg d’aspartam, tot suposant que no es produeixi cap ingesta procedent d’altres fonts alimentàries.

Què és l’aspartam?

L’aspartam és un edulcorant artificial (d’origen químic) àmpliament utilitzat en diferents aliments i begudes des de la dècada de 1980, per exemple en begudes dietètiques, goma de mastegar, gelatina, gelats, productes lactis com el iogurt, cereals d’esmorzar, dentifrici i medicaments com pastilles per a la tos i vitamines masticables.

Etiquetatge i identificació de l’aspartam

Per poder identificar si un producte conté aspartam és important revisar detingudament les etiquetes on no sempre el trobarem esmentat com a “aspartam” sinó que com recull l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, la seva presència en un aliment es pot identificar amb el seu nom o amb el seu número: E951.

Per part seva, l’OCU, l’Organització de Consumidors i Usuaris, també ha facilitat una llista de productes baixos en calories o sense sucre afegit que normalment solen fabricar-se amb aspartam. Alguns són els lactis fermentats saboritzats, els gelats, les fruites o vegetals en conserva, els xiclets sense sucre, les salses, la mostassa, els productes enfornats, els refrescos baixos en calories o sense sucre, les begudes alcohòliques, les cerveses baixes en calories o els complements alimentaris, entre molts altres.

Els següents productes baixos en calories tenen opcions edulcorades amb aspartam:

  • Pastilles de menta per alè
  • Begudes refrescants carbonatades
  • Cereals
  • Xiclets
  • Xarops saboritzats per a cafè
  • Productes d’aigua saboritzats
  • Gel congelat
  • Novetats de gelat congelat
  • Cremes de fruita per untar
  • Gelatina sense sucre
  • Caramels durs
  • Cobertes per a gelat
  • Gelats sense sucre afegit o lliures de sucre
  • Te gelat a base pólvores
  • Te gelat llest per beure
  • Barreja de cacau instantani
  • Melmelades i gelees
  • Barreges de sucs
  • Begudes de sucs
  • Xarops d’auró
  • Substituts de menjars
  • Mousse
  • Coques sense sucre afegit
  • Begudes refrescants de dieta no carbonatades
  • Barres nutritives
  • Begudes refrescants a base de pólvores
  • Begudes nutricionals proteíniques
  • Pudings
  • Caramels tous masticables
  • Xarop de xocolata sense sucre
  • Galetes sense sucre
  • Kétchup sense sucre
  • Edulcorants de taula
  • Begudes vegetals
  • Iogurt bevible
  • Iogurt sense greix
  • Iogurt sense sucre

Deixa un comentari