Actualment esteu veient Nous continguts màxims d’arsènic en determinats aliments

Nous continguts màxims d’arsènic en determinats aliments

La Comissió Europea ha publicat el Reglament (UE) 2023/465 de la Comissió de 3 de març del 2023 el qual modifica el Reglament (CE) núm. 1881/2006 en referència als continguts màxims d’arsènic en determinats aliments:

  • Cereals i productes a base de cereals.
  • Farina d’arròs.
  • Flocs d’arròs i arròs inflat per esmorzar.
  • Begudes no alcohòliques amb arròs.
  • Preparats per a lactants, preparats de continuació, aliments per a usos mèdics especials destinats als lactants i nens de poca edat i preparats per a nens de poca edat: tan pels comercialitzats en pols com els líquids. 
  • Aliments infantils.
  • Sucs de fruites, sucs de fruites concentrats reconstituïts i nèctars de fruites.
  • Es redueixen els nivells màxims existents de l’arròs elaborat (arròs polit o blanc), no sancotxat de 0,20 a 0,15 mg/kg pes fresc
  • S’estableix el contingut màxim de 0,5 mg/kg d’arsènic total a la sal, tal com ho va establir el Codex Alimentarius.

Concretament, les quantitats d’arsènic marcades a la secció 3 de l’annex del Reglament (CE) núm. 1881/2006, la subsecció 3.5 [Arsènic (inorgànic)] se substitueixen per les següents:

Però, què és l’arsènic i quin risc representa per la salut dels consumidors?

L’arsènic és un metal·loide molt estès que es troba de forma natural en baixes concentracions a les roques, el sòl i les aigües subterrànies naturals.

Al llarg de les últimes dècades, però, l’activitat humana ha contribuït a augmentar-ne els nivells al medi ambient a causa de les emissions industrials de la mineria, la fusió de metalls no ferrosos i la crema de combustibles fòssils, així com per l’ús d’arsènic com a component de fertilitzants, conservants de la fusta, insecticides o herbicides. 

Tot i que degut a aquesta activitat industrial s’ha generat el risc de l’exposició cutània i per inhalació d’arsènic, els aliments i l’aigua potable segueixen sent les vies d’exposició principals d’arsènic que posen en perill la salut de les persones.

Si ens centrem en l’alimentació, l’arsènic està present en molts aliments que l’absorbeixen del sòl i l’aigua. Per exemple, l’arròs pot absorbir més arsènic que altres aliments i pel seu elevat consum, pot contribuir de manera important a l’exposició a l’arsènic. 

Estar exposat a llarg termini a l’arsènic a través de l’aigua per beure i dels aliments pot causar càncer i lesions a la pell. També s’ha associat amb efectes sobre el creixement, malalties cardíaques, diabetis i danys en el sistema nerviós i el cervell. 

Deixa un comentari