Actualment esteu veient Què diferencia l’angina de pit, d’infart de miocardi i d’una aturada cardíaca i com actuar en cada cas?

Què diferencia l’angina de pit, d’infart de miocardi i d’una aturada cardíaca i com actuar en cada cas?

Tots hem sentit a parlar d’una angina de pit, d’un infart i d’una aturada cardíaca, però sabem realment què són? Saber distingir entre aquestes tres diferents complicacions que poden afectar el cor és imprescindible, ja que d’aquesta manera podem actuar millor per tal de protegir la vida del pacient.

Angina de pit

La sang arriba al cor a través de dues artèries anomenades artèries coronàries. Si aquestes artèries s’estrenyen de manera parcial i no pot arribar prou sang i oxigen al miocardi, el cor es queixa en forma de dolor. És aquest dolor que s’anomena angina de pit.

En aquest cas, el pacient nota un dolor al pit que en algunes ocasions també pot desplaçar-se a les espatlles, al coll, la mandíbula, l’esquena o els braços. En algunes ocasions també es poden tenir altres símptomes com per exemple dificultat per respirar, sensació d’ofec, sudoració, nàusees o esgotament.

Moltes de les persones amb una angina de pit només tenen algun d’aquests símptomes i, si es tracta d’un cas lleu, és possible que no en tinguin cap. L’angina de pit afecta 1 de cada 50 persones, en la majoria de casos majors de 50 anys.

Què hem de fer en cas d’angina de pit? Cal contactar amb el metge de família o el servei d’urgències de l’hospital més proper per tal de ser diagnosticats correctament i rebre el medicament adequat el més aviat possible.

Infart – infart de miocardi

Un infart de miocardi és l’agreujament d’una angina de pit. És a dir, les artèries s’estrenyen d’una manera total de manera que no arriba sang ni oxigen al miocardi. Aleshores el cor no pot produir energia per moure’s i es moren cèl·lules del teixit per falta de sang.

En aquest cas els símptomes que nota el pacient son semblants a una angina de pit però d’una intensitat més forta:

 • Pressió, punxada o cremor al pit
 • Suor
 • Dificultat respiratòria

És important destacar que en el cas de les dones els símptomes poden ser molt variats i per aquesta raó sovint es tarda més en fer el diagnòstic correcte en comparacióó amb els homes. Els símptomes més comuns en el cas de les dones són una sensació de fatiga inusual, la dificultat respiratòria, la suor freda o el dolor epigàstric. Els dies previs poden patir insomni, ansietat o debilitat. D’altra banda, el dolor toràcic típic en dones és menys específic i en un percentatge més gran es tracta d’una malaltia coronària no obstructiva.

El pronòstic d’un infart de miocardi de les dones també és pitjor en comparació amb el dels homes. Un percentatge més gran de dones mor abans d’arribar a un hospital (52% enfront del 42% en els homes) i el pronòstic també és pitjor després de l’hospitalització. Per què hi ha aquesta diferència? Diversos factors poden explicar aquest pitjor pronòstic.

 • Les dones tendeixen a presentar malaltia coronària aproximadament 10 anys més tard que els homes, per la qual cosa solen tenir majors comorbiditats (malaltia renal, osteoarticular, anèmia…).
 • Sovint, les dones consulten amb més retard.
 • Les dones tarden més temps a ser diagnosticades en presentar símptomes atípics.
 • Segons les investigacions realitzades, reben tractaments menys agressius que els homes.
 • A més a més, durant l’hospitalització, les dones tendeixen a presentar més complicacions com ara insuficiència cardíaca, ictus o necessitat de transfusions.

Què hem de fer davant d’un infart? Primer de tot cal trucar al servei d’emergències 112 o anar al centre mèdic més proper. És important mantenir la tranquil·litat i no administrar cap fàrmac si no és per recomanació dels metges o si es tracta d’un fàrmac que pren habitualment, prescrit pel seu metge o la seva metgessa.

Aturada cardíaca

Una aturada cardíaca és una pèrdua brusca del pols i el coneixement a causa d’una fallada inesperada de la capacitat del cor per bombar eficaçment sang al cervell i a tot l’organisme. Sol estar causada per arítmies potencialment mortals i anomalies en el sistema elèctric del cor.

Si l’aturada cardíaca es detecta i tracta immediatament, es poden evitar danys seriosos als òrgans, dany cerebrals o fins i tot la mort. Per això és imprescindible avisar el 112 immediatament i realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar amb un desfibril·lador DEA.

Qualsevol persona pot ser víctima d’una aturada cardíaca, ja sigui adult o infant, i fins i tot una persona que semblava gaudir de bona salut. En aquest context, quines són les causes d’una aturada cardíaca? Poden ser diverses:

 • Infart de miocardi
 • Malalties de les vàlvules cardíaques o del múscul cardíac
 • Arítmies
 • Pèrdua important de sang a causa d’un traumatisme o sagnat intern
 • Descàrregues elèctriques
 • Manca de subministrament d’oxigen en situacions com ara atacs severs d’asma, ofegaments o ennuegaments.
 • Xoc cardiogènic
 • Accidents cerebrovasculars.
 • Certs trastorns genètics que afecten el cor

Per procurar evitar qualsevol d’aquestes situacions, és fonamental mantenir una vida sana, un pes corporal adequat, fer exercici regularment, seguir una dieta baixa en colesterol i greixos així com no fumar.

Deixa un comentari