Actualment esteu veient Saps perquè és tan important promoure hàbits saludables a l’entorn laboral? 

Saps perquè és tan important promoure hàbits saludables a l’entorn laboral? 

L’espai de treball és un dels llocs on passem més hores de la nostra vida i per això no ens ha de sorprendre que aquest sigui cada vegada un terreny més important per la salut pública. Això és tan per la facilitat per intervenir en un públic objectiu molt concret com per l’ascendent importància de la promoció de la salut a l’empresa.

Però, què és exactament la promoció d’hàbits saludables a l’entorn laboral? Tot i que d’entrada ens hi faci pensar, i de fet hi estigui relacionada, la promoció d’hàbits saludables a l’entorn laboral no és el mateix que la Prevenció de riscos laborals sinó que es tracta de promoure hàbits de vida sans entre els treballadors. Uns hàbits queno només acabaran repercutint positivament en la salut i el benestar dels treballadors sinó que també tindràn un efecte positiu en el seu exercici professional.

A partir del foment del benestar físic i mental dels treballadors, les empreses poden arribar a generar ambients de treball saludables els quals es caracteritzen per tenir treballadors més motivats i que contribueixen a un millor funcionament i imatge de l’empresa.

Per exemple, una empresa que promou bons hàbits nutricionals entre els seus treballadors podrà comprobar com aquests tenen un millor rendiment, concentració, productivitat i podria arribar a tenir menys baixes laborals. A banda d’això, preocupant-se pel benestar dels seus treballadors, l’empresa també pot aconseguir millorar la seva imatge pública.

Dins del catàleg d’hàbits saludables de les empreses mai hi poden faltar les següents pautes:

  • La pràctica d’activitat física, ja sigui dins o fora centre de treball.
  • Una alimentació saludable, basada en aliments frescos i no processats.
  • El benestar emocional i control de l’estrès són claus per tal que els treballadors puguin concentrar-se i desenvolupar-se amb èxit.
  • Disposar del mobiliari adequat a la zona de treball segons els criteris ergonòmics establerts per llei és indispensable per tal de garantir la salut dels treballadors.
  • Treballar amb una postura adequada.
  • Tenir una bona higiene personal.
  • Evitar mals hàbits tòxics com per exemple el tabac o l’alcohol entre d’altres substàncies.
  • Fer petits descansos durant la jornada laboral.
  • Dormir el millor possible durant 7 – 9 hores al dia.

El 2013, Espanya va posar en marxa el projecte “Empreses Saludables” inspirada en el treball realitzat per la Xarxa Europea de Promoció de la Salut en el Treball (ENWHP, sigles en angles). Partint d’aquest projecte, qualsevol empresa o organització, amb independència del seu tamany, titularitat o sector, pot manifestar el seu compromís sol·licitar la seva adhesió a la Declaració de Luxemburg i, si ho desitja i compleix els criteris de qualitat elaborats per l’ENWHP, demanar el seu reconeixement com a bona pràctica en promoció de la salut a la feina.

Deixa un comentari