Actualment esteu veient L’epidèmia actual de grip actual d’alta patogenicitat és la més gran registrada a Europa

L’epidèmia actual de grip actual d’alta patogenicitat és la més gran registrada a Europa

En el darrer informe, l’EFSA, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) i el laboratori de referència de la UE alerten que d’un augment considerable dels casos de grip aviària d’alta patogenicitat (GAAP) registrats a Europa entre els ocells de corral i els ocells aquàtics des d’estiu. Es considera que l’epidèmia actual de grip aviària d’alta patogenicitat és la més gran registrada fins ara a Europa.

L’estudi especifica que s’han detectat menys virus de la GAAP a colònies d’aus marines reproductores des del període de referència anterior (de juny a setembre de 2022), però que el nombre de casos en aus aquàtiques i aus de corral ha augmentat. Se sospita que aquest augment està relacionat amb la propagació del virus a través de les aus aquàtiques.

Durant el primer any de l’epidèmia, octubre 2021 – setembre de 2022, es van notificar un total de 2 520 brots en aus de corral, 227 brots en aus captives i 3 867 deteccions en aus silvestres a 37 països europeus. En conseqüència, es van sacrificar uns 50 milions d’aus les granges afectades. La inusual persistència de la GAAP en aus silvestres i aus de corral durant l’estiu del 2022 ha suposat que, per primera vegada, no hi hagi hagut una separació clara entre el final del primer any de l’epidèmia i l’inici de la temporada de GAAP de aquest any, que va començar a l’octubre del 2022.

L’ECDC va arribar a la conclusió que el risc d’infecció és baix per a la població humana en general a la UE/EEE i de baix a mig per a les persones exposades per la seva activitat professional.

Actualment, l’EFSA està avaluant la disponibilitat de vacunes contra la GAAP per a les aus de corral i estudiant possibles estratègies de vacunació. Els resultats d’aquest treball, en què també col·laboren l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i el laboratori de referència de la UE, estaran disponibles al segon semestre del 2023.

Més informació:

EFSA
Avian influenza overview September – December 2022

Deixa un comentari