Actualment esteu veient Les empreses hauran de parar algunes activitats per la seguretat dels treballadors davant alertes de calor extrema

Les empreses hauran de parar algunes activitats per la seguretat dels treballadors davant alertes de calor extrema

Durant l’estiu del 2022 la mitjana de les temperatures registrades entre l’1 de juny i el 31 d’agost a Espanya va ser la més alta des del començament de la sèrie històrica. Durant aquests mesos es va produir un increment de més de 4.800 morts atribuïbles a la temperatura.

Per evitar més morts i accidents, i veient que la temperatura i les onades de calor van en augment (tenint a l’abril temperatures pròpies del mes de juliol), es s’ha publicat al BOE el Reial decret llei 4/2023, d’11 de maig que inclou, entre una llarga llista d’assumptes, mesures per a la prevenció de riscos laborals en episodis d’elevades temperatures. El text legal introdueix una modificació del Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen condicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball a l’aire lliure en episodis de calor extrema.

Les empreses han de definir de manera immediata les tasques prohibides a l’aire lliure quan hi hagi condicions climàtiques extremes com les onades de calor. Des del Ministeri de Treball indiquen que “és una nova obligació dels plans de prevenció de riscos laborals”. A més, de manera general la legislació recull el mandat de “modificar o reduir” les jornades de treball quan l’AEMET emeti alertes per fenòmens meteorològics adversos de nivell vermell o taronja, afegeixen al departament dirigit per Yolanda Díaz.

Aquestes noves obligacions concretes donaran “més eines” a la Inspecció de Treball per paralitzar activitats en aquells casos on no s’exceptuï l’activitat i s’estigui exposant en risc la salut i la seguretat dels treballadors per les temperatures extremes, sostenen al Ministeri.

A la web de BTCCES també hi podeu trobar una sèrie de recomanacions per treballar durant els mesos de més calor.

Deixa un comentari