Actualment esteu veient Garantir la salut laboral davant els efectes de la calor

Garantir la salut laboral davant els efectes de la calor

L’exposició a temperatures extremes pot provocar diversos efectes en la salut dels treballadors, des de lleus fins a greus. Entre els més comuns trobem:

Esgotament per calor

Es caracteritza per una sudoració intensa, debilitat muscular, nàusees i vòmits, mal de cap i pell freda i humida

Deshidratació

La deshidratació es produeix quan el cos perd més líquids dels que ingereix. La suor excessiva pot conduir a una pèrdua significativa de líquids i electròlits, la qual cosa provoca símptomes com set intensa, orina de clor fosc, sequedat de boca, marejos, fatiga. També pot produir mal de cap i confusió.

Cop de calor

La situació més greu, que pot arribar a ser mortal. Els seus símptomes inclouen febre alta, sequedat de la pell, confusió, convulsions i pèrdua de consciència.

Mesures preventives

Per minimitzar els riscos associats a la calor, és fonamental implementar mesures preventives tant a nivell individual com empresarial:

Hidratació

La hidratació és fonamental per prevenir els efectes adversos de la calor. Es recomana beure aigua sovint, fins i tot si no es té set. Els treballadors haurien de tenir accés a aigua fresca i potable en tot moment.

Pauses Regulars

És important fer pauses freqüents en zones fresques o ombrívoles per permetre que el cos es refredi. Les pauses haurien de ser més freqüents a mesura que augmenta la temperatura.

Roba Adequada

La roba lleugera, de colors clars i transpirable ajuda a mantenir el cos fresc. Els barrets amples i les ulleres de sol poden proporcionar protecció addicional contra el sol.

Ajust de l’horari

Quan sigui possible, és recomanable ajustar els horaris de treball per evitar les hores de màxima calor, treballant en les primeres hores del matí o a la tarda, quan les temperatures són més baixes.

Control ambiental

 Procurar implementar mesures per reduir la temperatura en els llocs de treball, com ara ventilació, aire condicionat o aigua polvoritzada.

Formació i consciència

Els treballadors i supervisors haurien de rebre formació sobre els riscos associats a la calor, els símptomes del cop de calor i les mesures preventives. La consciència és clau per a la prevenció.

Què cal fer davant un cop de calor?

El cop de calor és una urgència mèdica que es produeix quan el cos no pot regular la seva temperatura Quan algú presenta la pell calenta i seca (sense suor), temperatura corporal elevada (per sobre dels 40°C), Confusió o pèrdua de consciència, respiració ràpida i superficial i pols ràpid i dèbil, cal actuar de manera immediata:

  • Avisar als serveis d’emergència: El cop de calor és una emergència mèdica i necessita atenció immediata.
  • Portar el treballador a un lloc fresc i ben airejat, mentre s’espera l’arribada dels serveis mèdics.
  • Utilitzar ventiladors o qualsevol altre mitjà per augmentar la circulació de l’aire.
  • Treure-li o descordar-li la roba.
  • Aplicar aigua freda al cos, amb tovalloles humides o posant-li roba humida a tot el cos. Cal incloure-hi el cap i el clatell per fer baixar la temperatura corporal.
  • Si el treballador està conscient i no vomita, cal donar-li  aigua fresca (no freda) a petits glops o solucions.

La prevenció dels riscos associats a la calor a la feina és una responsabilitat compartida entre empreses i treballadors. Implementant les mesures adequades i estant atents als símptomes, es poden evitar situacions greus i garantir la salut i el benestar dels treballadors durant els mesos d’estiu. Si vols pots descarregar-te un pòster que ha preparat Som Prevenció per tenir a mà els primers auxilis davant un cop de calor.

Deixa un comentari