Encara ets dels que troba més normal disposar d’un extintor que d’un desfibril·lador?
Estem acostumats a trobar extintors a tot a reu: poliesportius, ajuntaments, sales polivalents, oficines o escales de veïns. I fins I tot molts podem tenir un petit extintor a casa per cobrir aquella sensació del “per si de cas”. Tanmateix, què passa amb els dispositius DEA? És a dir, els desfibril·ladors externs automàtics que permet salvar la vida en cas de patir una aturada cardiorespiratòria? Per què encara no en trobem a tots els espais públics o comunitaris, i perquè encara ens pot sorprendre la seva instal·lació?
L’estadística ens indica que tot i que estem molt més ben protegits davant d’un possible incendi que davant d’una possible aturada cardiorespiratòria, la probabilitat de patir aquesta última és més alta.
És a dir, segons la SEC (Societat Espanyola de Cardiologia) a Espanya es produeixen unes 52.300 parades cardíaques a l’any, 22.300 als hospitals i 30.000 a l’entorn comunitari. De les que es produeixen fora de l’entorn hospitalari només entre el 5% i el 10% es recuperen. La dada final és esgarrifosa, i és que es calcula que el resultat és d’aproximadament 45.000 morts l’any (segons informa la Organización Médica Colegial de España).
En canvi, un estudi publicat per l’Associació Professional de Tècnics Bombers (ATPB) a Espanya, indica que l’any 2021 els incendis van causar 152 morts a dins d’habitatges i un total de 204 morts totals.
Per tant, veiem que cal normalitzar i extendre al màxim la instal·lació dels DEA així com la formació per actuar correctament davant d’una aturada cardiorespiratòria. I si vols saber com fer anar un DEA, t’ho expliquem aquí.
I si vols saber-ne més, aprèn com pots cardioprotegir la teva empresa amb nosaltres.