Un nou estudi publicat pel Centre de Control i prevenció de malalties dels Estats Units (CDC) sobre la revisió sistemàtica i metaanàlisi de l’encefalitis transmesa per paparres a Europa des de l’any 1980 al 2021 alerta sobre el risc de contraure encefalitis mitjançant el consum de productes de llet crua d’animals afectats.
Però com s’explica aquest fet? En la majoria dels casos, les persones que adquireixen encefalitis transmesa per paparres (TBE) a través de picades de paparres, però ocasionalment es pot contraure aquesta malaltia mitjançant el consum de productes de llet crua d’animals afectats.
En aquest estudi es van analitzar casos de TBE transmesa pels aliments, principalment d’Europa central i oriental.
En total, el CDC ha tingut en compte 19 estudis que descriuen 410 pacients de tot Europa e.ntre 1980 i 2021. Concretament, els països que van notificar casos van ser Eslovàquia, República Txeca, Polònia, Hongria, Estònia, Alemanya, Croàcia, Àustria, Rússia i Eslovènia.
De 273 pacients amb dades sobre quan van contraure la infecció, en 243 casos va ser d’abril a agost i 30 casos de setembre a novembre. Aquests mesos coincideixen amb la temporada de paparres a Europa.
En 232 pacients la investigació va posar de manifest el consum de llet crua de cabra o formatge fet amb llet crua; En 88 casos s’havia consumit llet crua d’ovella o formatge en 88 casos, en 23 casos s’havia consumit llet de vaca no pasteuritzada, i es va constatar el consum d’una barreja de productes lactis no pasteuritzats en set casos.
La diferent càrrega viral dels productes lactis explicaria que les persones puguin respondre de manera diferent a la seva ingesta, així com el fet de tenir un pauta correcta de vacunació o no.