Actualment esteu veient Les conseqüències de l’automatització de les tasques cognitives

Les conseqüències de l’automatització de les tasques cognitives

Sovint sentim dir que la digitalització està transformant el món del treball a gran velocitat i fent que es busquin noves solucions en matèria de Seguretat i Salut en el Treball (SST). Però, a què ens referim quan parlem de digitalització al treball? Doncs ens referim a l’aparició de tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), les macrodades (big data), la robòtica col·laborativa, l’internet de les coses, els algorismes, les plataformes laborals digitals i, en paral·lel a tot això, l’increment del nombre de persones que treballen a distància.

L’Agència Europea per la Seguretat i Salut al Treball acaba de publicar un informe que presenta els reptes i oportunitats en matèria de seguretat i salut a la feina (SST) relacionats amb l’automatització de les tasques cognitives, com l’assistència a la presa de decisions, el tractament de dades, el suport a l’aprenentatge i l’ensenyament, o el tractament de llengües i textos a través de sistemes basats en la intel·ligència artificial (IA).

Com poden els sistemes basats en la IA fer que la feina sigui més eficient i reduir la càrrega de treball cognitiva? I, com repercuteixen en els treballadors els canvis i la interacció amb els sistemes?

Basat en la taxonomia dels sistemes per a l’automatització de les funcions, i partint de la publicació anterior de l’EU-OSHA, aquest informe avalua l’estat actual de la investigació sobre els efectes de l’automatització de les funcions cognitives i les conseqüències en treballs, ocupacions i sectors concrets, a més de per a la SST.

Dos documents normatius complementen l’informe. En el primer document es mostren els principals riscos i oportunitats per la salut i la seguretat a la feina que cal tenir en compte i formula recomanacions per protegir els treballadors. El segon document presenta la legislació en matèria d’Intel·ligència Artificial de la Comissió Europea i investiga les iniciatives nacionals.

Altres fonts d’informació:

  • Més informació sobre la digitalització del treball a la web de l’Agència Europea per la Seguretat i Salut en el Treball aquí.

Deixa un comentari