Un informe publicat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre els progressos realitzats a la implementació de polítiques per a la reducció de la ingesta de sodi dins dels Estats membres de l’OMS.
I és que segons indiquen les dades, cada any 1,89 milions de persones moren cada any degut a dietes amb un alt nivell de sodi. Per tan, no sorpen que reduir la ingesta de sodi sigui una de les maneres més rendibles de millorar la salut i reduir la càrrega de malalties no transmissibles, ja que pot evitar un gran nombre d’accidents cardiovasculars i morts. L´OMS recomana no ingerir més de 5 grams de sal al dia. L´OMS recomana no ingerir més de 5 grams de sal al dia.
Per això, l’OMS ha desenvolupat un model (Sodium Country Score) per calcular l’impacte del progrés de les polítiques sobre la ingesta de sodi a la dieta de la població i les malalties cardiovasculars. En aquest informe s’assigna a cada Estat una puntuació de 1 (el nivell més baix) al 4 (el nivell més alt) segons el nivell d’implementació de les polítiques de reducció de sodi i altres mesures.
Espanya és entre els 9 Estats de l’OMS que han obtingut la màxima puntuació.
Des de l’any 2008 l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició promou diferents polítiques identificades com a reeixides per l’OMS per reduir la ingesta de sal per la població: establiment de límits màxims de sal al pa i plans de reformulació, desenvolupament d’un etiquetatge frontal interpretatiu, mesures per millorar la qualitat nutricional dels aliments subministrats a centres educatius i campanyes de formació i conscienciació dels consumidors.