Una Boca d´Incendi Equipada (BIE) és el conjunt d´elements necessaris que permet transportar i projectar aigua des d´un punt fix de la xarxa d´abastament d´aigua fins al lloc de l´incendi. Més concretament, i com es descriu al Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis «els sistemes de boques d’incendi equipades estaran compostos per una font d’abastament d’aigua, una xarxa de canonades per a l’alimentació d’aigua i les boques d’incendi equipades necessàries».
És obligatori que les empreses tinguin boques d’incendi equipades a les instal·lacions?
En general, la instal·lació d’una BIE està recomanada quan un extintor no és suficient per apagar el foc. Però si mirem el que diu el Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de seguretat contra incendis als establiments industrials publicada al BOE > Annex III > Apartat 9 veiem que:
S’instal·laran sistemes de boques d’incendi equipades als sectors d’incendi dels establiments industrials si:
- Estan ubicats en edificis de tipus A i la seva superfície total construïda és de 300 m2 o superior.
- Estan ubicats en edificis de tipus B, el nivell de risc intrínsec és mitjà i la superfície total construïda és de 500 m2 o superior.
- Estan ubicats en edificis de tipus B, el nivell de risc intrínsec és alt i la superfície total construïda és de 200 m2 o superior.
- Estan ubicats en edificis de tipus C, el seu nivell de risc intrínsec és mitjà i la superfície total construïda és de 1.000 m2 o superior.
- Estan ubicats en edificis de tipus C, el seu nivell de risc intrínsec és alt i la superfície total construïda és de 500 m2 o superior.
- Són establiments de configuracions de tipus D o E, el nivell de risc intrínsec és alt i la superfície ocupada és de 5.000 m2 o superior.
Tipus de BIE i necessitats d’aigua:
A més dels requisits establerts al Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis, per a la seva disposició i característiques es compliran les condicions hidràuliques següents:
S’admetrà BIE 25 mm com a presa addicional del 45mm, i es considerarà, als efectes de càlcul hidràulic, com a BIE de 45 mm.
El cabal unitari serà el corresponent a aplicar a la pressió dinàmica disponible a l’entrada de la BIE, quan funcionin simultàniament el número de BIE indicat, el factor K del conjunt, proporcionat pel fabricant de l’equip. Els diàmetres equivalents mínims seran 10 mm per a BIE de 25 i 13 mm per a les BIE de 45 mm.
Cal comprovar que la pressió al filtre no sigui inferior a dos bar ni superior a cinc bar, i, si cal, es disposaran dispositius reductors de pressió.
Classificació dels diferents tipus de boques d’incendi equipades:
Les BIE es classifiquen en funció del diàmetre, el tipus de mànega i el coeficient de descàrrega (K). Segons el Reglament de protecció contra incendis, poden ser dels tipus BIE de 25 mm i BIE de 45 mm.
1. Boca d’incendi equipada de 25mm
La característica principal és que es tracta d’una mànega semirígida, i que manté la secció circular, tant si està sotmesa a pressió interior com si no ho està. Gràcies a això es pot utilitzar sense necessitat d’estendre-la en la seva totalitat, ja que pot circular l’aigua pel seu interior encara que estigui parcialment recollida sobre el suport.
El diàmetre equivalent mínim per a la BIE 25 és de 10 mm, que correspon a una constant hidràulica (també anomenada coeficient de descàrrega K) mínima de 42.
2. Boca d’incendi equipada de 45mm
La principal característica és que la mànega és flexible i plana (adopta forma cilíndrica quan està sotmesa a pressió interna). Per això cal estendre la mànega completament abans d’obrir la vàlvula de pas d’aigua. El diàmetre equivalent mínim per a la BIE 45 és de 13 mm, que correspon a una constant hidràulica (K) mínima de 85 mm.
Les de BIE de 25 mm poden ser utilitzades per qualsevol persona, però les de 45 mm són d’ús exclusiu per a bombers o personal qualificat.
En general, les BIE poden estar integrades amb altres elements de protecció contra incendis i/o l’entorn com ara extintors, polsadors manuals d’alarma i sirenes. En aquests casos es pot optar per la instal·lació individualitzada o per la instal·lació conjunta dels elements. En aquest darrer cas, la configuració del conjunt és totalment modular.
És important que les BIE estiguin correctament senyalitzades segons la Directiva 92/58/CEE. En el seu marcatge s’han d’incloure dades sobre el subministrador o la marca, el número de la norma europea, l’any en què es va fabricar, la pressió màxima, les característiques de la mànega i el diàmetre del filtre o llança.
Normes de referència a Espanya:
- Reial Decret 513/2017, de 22 de maig, pel qual s’aprova el Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis
- Reglament de seguretat contra incendis en establiments industrials (RSCIEI).
- RD 314/2006 Codi tècnic de l’edificació (CTE).
- RD 1942/1993 Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis (RIPCI).
- UNEIX EN 671-1 Boques d’incendi equipades amb mànegues semirígides.
- UNEIX EN 671-2 Boques d’incendi equipades amb mànegues planes.
- UNE 23580, Parts 1 i 5, Actes per a la revisió de les instal·lacions i equips de PCI.
- Regla tècnica CEPREVEN RT2 – Boques d’incendi equipades.
Altres fonts d’informació: