Actualment esteu veient Reducció de les intoxicacions alimentàries durant el 2020: efectes de la COVID-19

Reducció de les intoxicacions alimentàries durant el 2020: efectes de la COVID-19

Segons la Memòria anual sobre la situació de la seguretat alimentària a Catalunya 2020 publicada recentment, les malalties de transmissió alimentària (MTA) continuen sent presents com a problema real de salut pública a Catalunya, així com també a la resta d’Europa i a tot el món. Anualment, se’n continua notificant un nombre constant de brots i de casos individuals.
L’estudi indica que les dades del 2020 es van mantenir estables, tot i que la pandèmia de la COVID-19 va generar importants desviacions d’alguns paràmetres com per exemple els brots de toxiinfeccions alimentàries que es van desviar àmpliament de les dades habituals de la sèrie històrica dels darrers vint anys.

L’any 2020 es van declarar un total de 34 brots de toxiinfeccions alimentàries, un nombre clarament inferior que suposa una caiguda de més del 50% respecte als anys anteriors (el pic màxim es va detectar el 2004 amb 185 brots, seguit d’una estabilització amb una oscil·lació entre 67 i 103 brots en funció de l’any).

Aquesta reducció dràstica del nombre de brots del 2020 la podem associar a la situació derivada de la pandèmia de COVID-19 i a les mesures que es van prendre al respecte com:

  • El confinament domiciliari entre el 15 de març i el 21 de juny de 2020, i les restriccions a l’activitat de bars i restaurants durant tot l’any, amb períodes de tancament i limitacions d’aforament. I és que els brots amb origen en la restauració soposen el 47% mentre que els originats a casa només el 5,8%.
  • La intensificació generalitzada de les mesures d’higiene en tots els àmbits.
  • La saturació dels serveis sanitaris i una certa por a anar als centres de salut en plena pandèmia podria haver accentuat la infradetecció i infradeclaració de casos i brots.

Tot i que en el 73,5% dels brots no s’ha disposat d’informació concloent sobre l’aliment implicat, el peix i el marisc, junt amb les carns d’aus, continuen destacant com el grup d’aliments que hi estan associats en una proporció més gran de brots. Com en anys anteriors, destaca el peix, amb un clar protagonisme de la tonyina i, en especial, de l’entrepà de tonyina, associats a brots per histamina, així com també els ous i derivats, que s’associen a Salmonella i Campylobacter.
Entre els factors contribuents, destaquen les manipulacions no higièniques, deficiències en les instal·lacions i els manipuladors infectats.

L’anàlisi de les dades sobre els agents etiològics associats permet observar que,l’any 2020, el norovirus se situa com a causa principal dels brots, amb 5 brots, un nombre molt inferior al d’anys anteriors, en concordança al baix nombre de brots declarats, i que suposa el 14,7% del total dels brots.

Podeu llegir la Memòria anual sobre la situació de la seguretat alimentària a Catalunya 2020 sencera en aquest link.

Deixa un comentari