Actualment esteu veient Setmana Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball per combatre els trastorns musculoesquelètics

Setmana Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball per combatre els trastorns musculoesquelètics

Del 24 al 28 d’octubre se celebra la darrera Setmana Europea de la campanya actual sobre trastorns musculoesquelètics relacionats amb el treball (TME): «Treballs saludables: relaxem les càrregues», organitzada per l’EU-OSHA (agència d’informació de la Unió Europea per a la seguretat i salut a la feina) i la seva xarxa de socis.

Com denuncia l’EU-OSHA, milions de treballadors de tot Europa pateixen TME. Més concretament, tres de cada cinc treballadors de la Unió Europea comuniquen patir TME, segons les dades de la sisena Enquesta Europea sobre les condicions de treball.

Aquests dies de campanya són una oportunitat ideal per sensibilitzar sobre la prevenció dels trastorns musculoesquelètics i destaca la importància d’abordar els factors de risc psicosocials.

Els TME d’origen laboral són alteracions que pateixen les estructures corporals com els músculs, les articulacions o els tendons, causades o agreujades fonamentalment pel treball o els efectes de l’entorn laboral immediat. Les persones que pateixen TME poden veure deteriorada significativament la qualitat de vida així com la capacitat laboral, podent arribar a patir alguna discapacitat, baixa per malaltia i jubilació anticipada.

Els tipus més comuns de TME relacionats amb el treball són el mal d’esquena i els dolors a les extremitats superiors. Els factors físics, organitzatius, psicosocials i individuals poden contribuir al desenvolupament.

D’acord amb l’Enquesta europea d’empreses sobre riscos nous i emergents del 2019, el factor de risc identificat amb més freqüència a la UE-27 és el moviment repetitiu de mans o braços (assenyalat pel 65% dels establiments). Altres riscos relacionats amb els TME són romandre asseguts durant llargs períodes de temps (61 %), que sovint es considera un risc nou o emergent de TME, l’elevació o el desplaçament de persones o càrregues pesades (52 %), la pressió temporal ( 45%) i les postures doloroses o extenuants (31%).

Tot i que és possible prevenir els TME, continuen constituint el problema de salut relacionat amb el treball més freqüent a Europa. Per això, des de l’EU-OSHA faciliten un kit d’eines amb consells pràctics sobre com preparar i organitzar campanyes d’èxit per millorar la gestió de la salut i la seguretat a la feina. Aquí, es poden trobar exemples útils i pràctics de diverses eines de comunicació, amb consells i trucs per al seu ús.

#EUhealthyworkplaces

Deixa un comentari