Actualment esteu veient «Treballs segurs i saludables a l’era digital», la nova campanya de l’OSHA

«Treballs segurs i saludables a l’era digital», la nova campanya de l’OSHA

L’Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball (OSHA en anglès) ha presentat la seva nova campanya per al període 2023-25 «Treballs segurs i saludables a l’era digital» centrada en les tecnologies digitals a la feina.

Per això s’ha habilitat una pàgina web on s’hi poden trobar una gran quantitat de recursos i informació sobre aquesta campanya. En ella si tracten els riscos i beneficis que comporta la digitalització a la feina, així com la manera de garantir que els que treballen d’una manera més digitalitzada segueixin fent-ho amb seguretat i salut.

Riesgos i Beneficis de la digitalització en el treball

Les tecnologies digitals proporcionen serveis i solucions essencials en tots els sectors de l’economia i la societat. La seva integració al lloc de treball està canviant la nostra manera de treballar, així com on i quan treballem. Les tecnologies digitals també estan remodelant el futur del treball, com ara els tipus de llocs de treball disponibles i la manera com s’ofereix, organitza i gestiona la feina.

El canvi és inevitable. A Europa, cap sector n’és immune ja que les empreses introdueixen tecnologies digitals que tenen el potencial d’augmentar la productivitat

Per exemple, automatitzant tasques o gestionant digitalment els treballadors en entorns laborals tradicionals (per exemple, a les instal·lacions de l’empresari), en llocs de treball remots o en llocs de treball a casa.

En un món impulsat per l’Internet de les coses, la intel·ligència artificial (IA), el big data, la computació en núvol, els algorismes, la robòtica col·laborativa, la realitat augmentada, la fabricació additiva i les plataformes laborals en línia, les tecnologies emergents estan impulsant solucions digitals per a llocs de treball.

Els riscos que poden presentar aquests entorns digitalitzats són molt més difícils de detectar i poden tenir conseqüències perjudicials per als treballadors. Per exemple, un entorn físic i un disseny del lloc de treball deficients, així com l’equip i el suport inadequats, poden provocar trastorns musculoesquelètics, fatiga ocular i lesions.

Paral·lelament, treballar en un entorn digital en aïllament físic dels companys de treball, juntament amb les possibles dificultats per gestionar l’equilibri entre el treball i la vida privada a locals fora del control directe de l’empresa, pot donar lloc a problemes de salut mental i conductes poc saludables.

És evident, doncs, que davant d’aquest nou i canviant context, cal prendre noves mesures en matèria de prevenció de riscos laborals. 

Deixa un comentari