Segons l’estudi més recent publicat per l’Oficina Europea d’Estadística de la Comissió Europea, Eurostat, el 2020 es van generar a la UE al voltant de 127Kg de malbaratament alimentari per persona. D’aquests 127Kg fins a un 55% va ser generat a les llars, el doble del procedent dels sectors de la producció primària i d’elaboració d’aliments i begudes (14kg i 23 kg respectivament). Més concretament, en el cas d’Espanya, les llars espanyoles van llençar a les escombraries 1.364 milions de quilos/litres d’aliments, una mitjana de 31 quilos/litres per persona.
Com poden les empreses reduir el malbaratament alimentari?
- Distingir entre data de caducitat i data de consum preferent a l’hora de fer l’etiquetatge.
- Hostaleria: facilitar que els clients s’emportin a casa el menjar que no han consumit.
- La donació d’aliments o redistribució alimentària forma part de l’estratègia de lluita contra el malbaratament d’aliments, recuperant aquells aliments que han sortit del canal de la comercialització, i de la solidaritat de la nostra societat davant la situació de crisi dels darrers temps.
- Tenir consciència que tirar menjar és com llençar hores de feina i diners.
- Treballar en xarxa amb altres empreses i institucions per tal d’aprofitar el màxim el menjar.
Com evitar el malbaratament alimentari domèstic? Aquí us fem una llista amb alguns consells:
- Distingir entre data de caducitat i data de consum preferent
- Planifica els àpats amb antelació
- Comprova la data de caducitat dels aliments per així consumir-los abans no sigui massa tard
- Pensa en la teva butxaca: llençar menjar és com llençar diners – No hi ha producte alimentari més car que aquell que acaba a les escombraries.
- Ajusta la temperatura de la nevera i assegura’t que està entre entre 1 i 5 º. Els aliments crus com carn, peix, pollastre, ous, etc., s’han de conservar entre 1 i 5 ºC. La nevera hauria d’estar a 5 ºC a la part central.
- Respecta les indicacions de la conservació d’aliments indicades als envasos.
- Organitza els aliments a la nevera, el congelador i el rebost de manera que sigui més fàcil trobar a primera línia els que cal consumir primer.
- Serveix al plat el menjar que cal menjar i no més del necessari per tal d’evitar acabar llençant-lo.
- Si sobre menjar podem aprofitar-lo de diferents maneres: per a la carmanyola de l’endemà, per a congelar o per altres receptes (amanides, pasta, cremes, croquetes, etc.). El mateix passa amb la fruita i verdura massa madura o una mica passada: podem fer-ne pastissos, batuts o cremes de verdures.
- Congela aliments que estiguin a punt de caducar o sobres de menjar cuinat.
- Si tens un jardí o un hort, pots fer el teu propi compostatge amb les sobres de menjar i així tindràs adob per les plantes.
- Emportat el menjar que t’ha sobrat al restaurant cap a casa.
Fonts d’informació: