L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha publicat una nova guia pel correcte etiquetatge de formatges.
La denominació Formatge s’ha de completar amb:
a. L’espècie, si és diferent de la de vaca
b. La maduració
c. El contingut en greix
- Si el formatge ha estat elaborat amb llet crua (*Reglament 853/2004) cal indicar-ho quan no s’hagi fet cap tractament tèrmic a la llet.
- Cal especificar els Ingredients (*Reglament1169/2011)- No serà necessari indicar-los en els formatges als quals no s’hagi afegit cap ingredient a part de la llet, enzims alimentaris, cultius de microorganismes i sal.
- És indispensable indicar els al·lèrgens (*Reglament1169/2011) de manera remarcada. Si el formatge facilita una llista d’ingredients (independentment que sigui de forma voluntària o obligatòria), caldrà remarcar l’ingredient “llet” (p. ex., Formatge (llet, sal, quall).
- País d’origen o lloc de procedència (*Reial decret 1181/2018). No és obligatori indicar-lo en formatges DOP / IGP.
- Nom o raó social i l’adreça de l’operador responsable de la informació alimentària.
- Marca d’identificació(*Reglament853/2004)
- Número de lot (*Reial decret 1808/1991)
- Informació nutricional
És obligatori indicar el valor energètic i les quantitats de greixos, àcids grassos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal; expressat per 100 g.
- S’ha déspecificar la quantitat de producte neta
- Data de duració mínima o data de caducitat
Per decidir quina de les dues dates li correspon al vostre producte, podeu consultar els documents següents: Guia EFSA sobre marcatge de dates; ACSA-BRIEF Data de caducitat o consum preferent?
- Condicions especials deconservaciói/outilització
En el cas de formatges frescos o peribles, cal conservar-los en refrigeració. Si estan elaborats a base de llet crua, es recomana indicar el següent: Conservar a 4° C.
Si és el cas, s’ha d’indicar: “Escorça no comestible / Escorça amb recobriment no comestible”.