Actualment esteu veient Com fer conserves d’aliments segures i evitar el botulisme

Com fer conserves d’aliments segures i evitar el botulisme

Tradicionalment els brots de botulisme s’han associat al consum de conserves casolanes, i és que una conserva d’aliments mal feta pot representar un elevat risc per a la salut de la persona que la consumeixi i un d’aquests riscos és el botulisme. 

El botulisme és una toxiinfecció  alimentària poc freqüent però de conseqüències greus. Hi ha dos tipus diferents de botulisme:
 1. la intoxicació botulínica, deguda a la ingestió de toxina botulínica preformada en un aliment. Aquesta és la forma mes freqüent en els adults.
 2. Una segona forma es la toxiinfecció botulínica originada per la ingestió de bacteris i/o espores (especialment greu en nens de menys de 12 mesos) i posterior formació de la toxina botulínica.
La toxina botulínica afecta al sistema neuromuscular provocant paràlisi progressiva de la musculatura estriada. El botulisme és mortal en el 5-10% dels casos a causa de la insuficiència respiratòria. En els supervivents de recuperació pot trigar molts mesos.

Quan es generen errors durant la preparació i l’emmagatzematge dels aliments s’està donant pas a la possible germinació de les espores, el creixement de bacteris i la producció de toxina. La presència de la toxina botulínica en els aliments en conserva es deu sovint a una manca de control adequat dels processos (de la temperatura de cocció / esterilització, control insuficient de pH (> 4,6)  i aw, manca d’estanqueïtat d’envasos).

Per tal de prevenir qualsevol risc és imprescindible triar tècnica de conservació adequada i pel tipus d’aliments que s’envasarà i seguir al peu de la lletra les pautes en matèria de qualitat i higiène alimentària. 

Les principals tècniques de conservació son:

 • en sucre, la base de les confitures amb una solució d’aigua i un 65% de sucre (melmelades);
 • en sal (anxoves): actua eliminant la humitat del producte i impedeix el desenvolupament bacterià, perquè sense aigua no poden reproduir-se;
 • en aigua i sal (tomàquets, olives o pebrots);
 • en vinagre (coliflor, pastanaga): el seu pH evita la proliferació de bacteris;
 • al natural (tomàquets)
 • en escabetx (albergínies).

Pautes importants a tenir en compte:

 1. No utilitzar aliments massa madurs, passats o que dubtem de si estan en mal estat per a l’el·laboració de conserves. 
 2. Netejar bé els aliments abans d’usar-los.
 3. Els recipients tradicionals per elaborar conserves casolanes són de vidre.
 4. Hem d’esterilitzar els pots i les tapes abans de fer-los servir: deixar-los bullir uns 20 minuts per poder eliminar així els microorganismes que poden fer perdre la conserva.
 5. En el moment d’envasar, s’introdueix el producte calent deixant sempre un centímetre va buidar per sota de la tapa. Si l’omplim massa, podria explotar.
 6. Abans de tancar l’envàs, ho remenem amb una cullera per eliminar bombolles d’aire.
 7. Finalment, tanquem l’envàs i fem el buit. Per a això hem introduir-los dins d’una olla plena d’aigua i portar-la a ebullició durant uns 30 minuts. Aquest procés es pot fer al bany maria o en una olla a pressió. La primera opció acostuma a servir per aliments com tomàquet, taronja, préssec, cirera o pera. En canvi, l’olla a pressió acostuma a servir per aliments com les mongetes, llegums, porros, pèsols, carxofes o coliflor. 
 8. Sabem que ja s’ha fet el buit perquè la tapa queda una mica còncava: cap a dins de l’envàs.

Tot i que les espores de C. botulinum són termoresistents, la toxina produïda pel bacteri en condicions anaeròbiques es destrueix mitjançant el bull (per exemple, a una temperatura interna superior als 85ºC durant almenys 5 minuts). Per tant, els casos de botulisme freqüentment guarden relació amb aliments llestos per al consum envasat amb poc oxigen.

Font d’informació:

Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari