Actualment esteu veient Què és un DEA i perquè NO és perillós el seu ús?

Què és un DEA i perquè NO és perillós el seu ús?

Un DEA és un desfibril·lador extern automàtic, un aparell portàtil que pot salvar la vida d’una persona que pateix una aturada cardíaca.

Una pregunta que sorgeix sovint és: pot ser perillós l’ús d’un DEA? Podem matar algú si en fem un mal ús? La resposta és que no, no és perillós ni podem causar la mort de ningú amb aquest dispositiu.

El DEA és un tipus de desfibril·lador computat que abans de fer una descàrrega elèctrica analitza automàticament el ritme cardíac de la persona que suposadament està patint una aturada cardíaca. En cas que sigui necessari, allibera una descàrrega elèctrica al cor per restablir-ne el ritme normal.

Veiem pas a pas com utilitzar un DEA:

  • L’usuari encén el DEA i segueix les instruccions de veu. Alguns dispositius s’encenen automàticament quan l’usuari obre la tapa.
  • L’usuari col·loca dos adhesius amb sensors (anomenats elèctrodes) al pit de la persona que pateix l’aturada cardíaca.
  • Els elèctrodes envien informació sobre el ritme cardíac de la persona a un processador ubicat al DEA, el qual llavors analitza el ritme per determinar si cal alliberar una descàrrega elèctrica.
  • Si cal una descàrrega de desfibril·lació, el DEA utilitza les instruccions de veu per indicar quan cal prémer un botó per alliberar-la. En alguns dispositius, les instruccions de veu anuncien que una descàrrega serà alliberada i el DEA ho fa sense la intervenció de l’usuari.

Per tant, veiem que no utilitzar un DEA és molt fàcil però, cal tenir alguna formació per tal de poder-lo utilitzar?

La resposta en el cas d’Espanya varia segons la comunitat autònoma. A Catalunya la legislació bastant flexible. En primera instància, es recomana que siguin les persones amb instrucció RCP o professionals mèdics els que intervinguin en cas d’emergència cardíaca. Tot i això, si no hi hagués ningú amb aquests coneixements, qualsevol persona podria activar el desfibril·lador i actuar després de trucar al 112 i rebre les seves indicacions fins a l’arribada de l’ambulància.

Si voleu estar més ben preparats, des de Reanima us oferim formació reglada  de qualitat teoricopràctiques, que us ensenyaran a reaccionar i actuar correctament davant una parada cardiorespiratòria inesperada.  Podeu consultar les formacions de Reanima aqui

Deixa un comentari